Novice

Praznovanje 30 letnice Doma starejših občanov Grosuplje in otvoritev prostorov Centra aktivnosti Grosuplje


V sredo, 30. julija 2014, se je pred Domom starejših občanov Grosuplje odvilo slovesno praznovanje 30 letnice doma, ob tem slovesnem dogodku pa smo otvorili tudi prostore Centra aktivnosti Grosuplje, ki so v prvi vrsti namenjeni starejšim občanom občine Grosuplje, želja pa je, da bi se v njih družile in srečevale vse generacije.

Dogodku so med drugim prisostvovali župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave Občine Grosuplje Dušan Hočevar, direktorica Doma starejših občanov Grosuplje Marta Gašparovič in predstavnik Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Milan Kranjc.

Župan dr. Peter Verlič je direktorici doma, vsem zaposlenim ter vsem stanovalcem in stanovalkam doma ob visokem jubileju iskreno čestital ter se jim zahvalil za vse, kar lepega storijo v naši občini.

Verjetno je bil ta dom na začetku videti nekoliko oddaljen od mesta Grosuplje, danes pa je del mesta Grosuplje. Mestni avtobus, ki ga, kot upa župan, tako stanovalci doma kot tudi njihovi obiskovalci s pridom in koristno uporabljajo, ga povezuje tako s centrom Grosuplja kot tudi s prestolnico.

Župan je povedal, da Dom starejših občanov Grosuplje in Občino Grosuplje povezuje veliko skupnih projektov, da imata veliko skupnega, tudi skrb za starejše, kot je pomoč družini na domu, ki je ena tistih dejavnosti, ki jo zaposleni v domu ves čas izvajajo z vso potrebno strokovnostjo, profesionalnostjo in občutkom. 

V letošnjem letu pa se je Občina Grosuplje odločila, da pristopi k mestom prijaznim za starejše. V okviru projekta »Starosti prijazna občina Grosuplje« je bil ustanovljen častni seniorski odbor, v katerem sodelujejo mnogi, ki se spoznajo na delo s starejšimi. Prvi večji korak v okviru tega projekta je odprtje Centra aktivnosti Grosuplje. Del sredstev, cca. 50.000 evrov, je za ureditev prostorov centra namenila Občina Grosuplje, preostalo polovico sredstev pa je prispeval dom. Prav tako je Občina namenila še 10.000 evrov za aktivnosti, ki se bodo v teh prostorih začele izvajati v oktobru.

Župan je navdušen, da se ta center imenuje Center aktivnosti Grosuplje in ne Center aktivnosti za starejše Grosuplje, kot je bilo rečeno sprva. Ta center bo namreč resnično zaživel, če se bomo v njem srečevali vsi, mladi, starejši, tisti malo bolj dobre volje, pa tudi tisti malo bolj slabe volje. Naj bo to točka srečevanja, točka lepega počutja, je še povedal župan.

Kakšni so bili začetki Doma starejših občanov Grosuplje, nam je zaupal Roman Končar, ki je to praznično prireditev povezoval. Ideja o domu starejših občanov se je v Grosuplju pričela uresničevati leta 1982, ko je bila izdelana projektna dokumentacija in izdano gradbeno dovoljenje. Izvajalec del je bil Gradbeno podjetje Grosuplje.

Uradna otvoritev doma je bila 24. 2. 1984. Ob otvoritvi je imel dom 128 postelj. Leta 1986 je bilo dograjeno podstrešje, kapaciteta doma se je s tem povečala na 177 postelj. Leta 1988 je bila sprejeta odločitev o postavitvi brajde pred domom, ki stanovalce doma še danes ščiti pred premočnim soncem. Leta 2001 je bila izvedena obnova strešne kritine na ostrešju hotelskega dela zgradbe, zamenjana pa so bila tudi okna v mansardi. Leta 2005 je balinišče poleg doma dobilo streho.

Prvi direktor doma je bil Jože Vunderl, ki ga je vodil vse od ustanovitve leta 1984 do upokojitve leta 2006.

Vodenje doma je takrat prevzela sedanja direktorica Marta Gašparovič. Kot je povedala sama, se je v letu 2006 pokazalo, da ga je že kar načel zob časa. Potreben je bil obnove, začeti je bilo potrebno od strehe navzdol.

V letu 2008 je Občina Loški Potok izrazila željo, da bi vodili tudi dislocirano enoto v tej občini, kar se je leta 2009 tudi zgodilo. Prav tako so v letu 2009 temeljito rekonstruirali dom, prenovili so vhod, kuhinjo, jedilnico, točilnico in uredili nov prostor kapele, ki ga je opremila župnija Grosuplje.

Kasneje se je pokazala potreba po dnevnem varstvu. V soglasju in s sofinanciranjem Občine Grosuplje so uredili ustrezne prostore ter pričeli tudi s to dejavnostjo.

Leta 2012, ko so bili obnovljeni vsi vitalni deli doma in bi bilo treba začeti obnavljati sobe stanovalcev, so ugotovili, da je nad 40% sob večposteljnih oziroma mansardnih, kar pomeni podstandardnih. S sofinanciranjem Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so naredili manjši prizidek in s tem rešili tovrstne težave.

Marta Gašparovič je s ponosom dejala, da je to eden redkih domov v Sloveniji v lasti države, ki ima standardne sobe, primerno in sodobno opremljene.

Ker pa se zaveda, da za kakovost bivanja niso pomembni le prostori, so delali tudi na strokovnih programih. V letu 2012 so v domu na oddelku za demenco ustanovili prvo gospodinjsko skupnost. Ker je bila tako med stanovalci kot tudi svojci zelo dobro sprejeta, letos načrtujejo odprtje nove gospodinjske skupnosti za nepokretne oziroma slabo pokretne stanovalce.

Prav tako niso pozabili na tiste občane, ki želijo čim dlje bivati v domačem okolju, zato izvajajo tudi storitve pomoči na domu. Ob koncu svojega govora pa je Marta Gašparovič povedala, da so tokrat naredili še korak naprej in pomislili tudi na tiste občane, ki prav tako želijo čim dlje bivati v domačem okolju, hkrati pa biti aktivni. V ta namen so v sodelovanju z Občino Grosuplje uredili Center aktivnosti Grosuplje.

Prostore tega centra sta nato direktorica Marta Gašparovič in župan dr. Peter Verlič s prerezom traku tudi uradno predala svojemu namenu.

Praznovanje in otvoritev je popestril pester kulturni program. Kako poteka dan v Domu starejših občanov Grosuplje sta nam predstavila stanovalca Angela Zrimšek in Franc Slavko Miklavčič, s petjem in glasbo sta se nam predstavili Skupina rogistov Lovske družine Krka in Vokalna skupina Galina, zapela pa nam je tudi priljubljena in uveljavljena slovenska pevka Nuša Derenda.

Likovna skupina Paleta je ob tej priložnosti pripravila razstavo svojih del, ki bodo hodnik Centra aktivnosti Grosuplje krasila vse do konca meseca septembra. Tako k ogledu razstave kot tudi novih prostorov centra lepo povabljeni.

Imate vprašanje?

040 / 885 528

info@ca-grosuplje.si